Ρωμανός Γ’ ο Αργυρός

Η δολοφονία του Ρωμανού Γ’ στο μπάνιο του. Από την Ιστορία του Ιωάννη Σκυλίτζη, 
(Skyllitzes Matritensis, Biblioteca Nacional de España).
Ένθετο επάνω αριστερά: Μιλιαρέσιον νόμισμα του Ρωμανού Γ’ του Αργυρού.
Ο Ρωμανός Γ’ ο Αργυρός ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από τις 15 Νοεμβρίου του 1028 έως τις 11 Απριλίου του 1034.
Γόνος ευγενούς οικογένειας από την Ιεράπολη της Φρυγίας, λόγιος και πατρίκιος. Είχε τη φιλοδοξία να αφήσει το σημάδι του σαν αυτοκράτορας. Ευσυνείδητος και δραστήριος. Προσπάθησε πολύ, αλλά δεν πέτυχε πολλά. Η οικονομική πολιτική του ήταν λάθος και η ρίζα μελλοντικών οικονομικών προβλημάτων. Κατάργησε το νόμο “Αλληλέγγυον”, απέσυρε τις περικοπές των προνομίων των πλουσίων που είχε κάνει ο προκάτοχός του και μείωσε τους φόρους τους, ενώ παράλληλα ώθησε τους μικροϊδιοκτήτες γης στη φτώχεια. Ξόδεψε τεράστια ποσά για οικοδομήματα και μεγάλα έργα και για την ενίσχυση των μονών. Στο στρατιωτικό πεδίο, το ισοζύγιο επιτυχιών-αποτυχιών είναι θετικό. Το 1030 σε μια πολλά υποσχόμενη εκστρατεία εναντίον των Αράβων κατατροπώθηκε στο Αζάζιο κοντά στην Αντιόχεια. Ταυτόχρονα ο ναύαρχος Νικηφόρος Καραντινός κατέστρεψε το στόλο των Αράβων στην Αδριατική και αλλού και το 1032 η Έδεσσα στη Μ. Ασία κατελήφθη, ενώ το 1033 η Αλεξάνδρεια κατελήφθη για λίγο και λεηλατήθηκε.
Τώρα στα “Παιχνίδια Εξουσίας” υποχρεώθηκε από τον Κωνσταντίνο Η’ να χωρίσει τη γυναίκα του και να παντρευτεί τη Ζωή. Η αστοχία της 50χρονης Ζωής να συλλάβει αποξένωσε το ζευγάρι. Αγνοούσε τη Ζωή, και το χειρότερο, περιόρισε τα έξοδα της. Ανέχτηκε πάντως (ίσως δεν ήξερε) τις ερωτικές της σχέσεις.
Η Ζωή όμως οργίαζε με τους εραστές της. Καταληφθείσα από έντονο ερωτικό πάθος με τον νεαρό και ωραίο Μιχαήλ, αδελφό του πρωτοευνούχου και παρακοιμώμενου Ιωάννη, αποφάσισε να τον παντρευτεί και προς τούτο άρχισε να ποτίζει καθ' εκάστη το σύζυγό της Ρωμανό με διάφορα δηλητήρια βραδείας ενέργειας μέχρι που η ανυπομονούσα Ζωή και ο εραστής της Μιχαήλ (Μιχαήλ Δ’) έπνιξαν τον Ρωμανό Γ’ μέσα στο λουτρό (11 Απριλίου 1034) και την ίδια μέρα τέλεσαν τους γάμους τους, ενώ ακόμη ο νεκρός βρισκόταν «παρερριμμένος» σε δωμάτιο του Παλατιού.
Επίσης η κουνιάδα του Θεοδώρα προσπάθησε το 1029 και το 1030 να συνωμοτήσει εναντίον του.
Παρ’ όλα αυτά όμως η αυτοκρατορία παραμένει αλώβητη αν και δεν είναι τόσο δυνατή όσο πριν και έτσι οι εχθροί της ανασυντάσσονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου