Κωνσταντίνος Γ’

Χρυσός σόλιδος που απεικονίζει τον Κωνσταντίνο Γ’ με τον πατέρα του Ηράκλειο.
Ο Κωνσταντίνος Γ’  ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας για τέσσερις μήνες, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 641.
Διάδοχος του αυτοκράτορα Ηρακλείου και γιος του από την πρώτη του γυναίκα Φαβία Ευδοκία. Γεννήθηκε την 3η Μαΐου του 612. Ήταν συν-αυτοκράτορας του ετεροθαλούς από μητέρα αδελφού του Ηρακλεωνά. Ήταν δύο αυτοκράτορες ταυτοχρόνως στο θρόνο. Η βασιλεία τους όμως ήταν πολύ σύντομη, έτσι κανένας τους δεν είχε την ευκαιρία να εκθρονίσει τον άλλο και να καταγραφεί σαν μονοκράτορας. Ο Ηρακλεωνάς ήταν γιος του Ηρακλείου από τη δεύτερη σύζυγό του Μαρτίνα, μια γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα, η οποία επιχείρησε να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια της και να παρακάμψει τον πρωτότοκο γιό του Ηρακλείου από την πρώτη του σύζυγο Ευδοκία.
Ο Κωνσταντίνος Γ’ έμεινε στο βυζαντινό θρόνο για τέσσερις μήνες μέχρι το θάνατό του το 641 σε ηλικία 29 ετών.
Φέρεται να είχε εκμυστηρευθεί πριν το θάνατό του σε πολιτικούς του φίλους την ανησυχία του για ενδεχόμενη απόπειρα θανάτωσής του από τη μητέρα του Ηρακλεωνά, Μαρτίνα.
Μετά τον θάνατο από άγνωστη αιτία του Κωνσταντίνου Γ’, ο Ηρακλεωνάς και η Μαρτίνα ήρθαν σε σύγκρουση με τη Σύγκλητο, της οποίας ο ρόλος είχε αναβαθμιστεί από τον Ηράκλειο. Μητέρα και γιος κατηγορήθηκαν ότι δολοφόνησαν τον συν-αυτοκράτορα Κωνσταντίνο.
Έτσι η Σύγκλητος καθαίρεσε τον Ηρακλεωνά και τους καταδίκασε σε εξορία και ακρωτηριασμό. Έκοψαν τη γλώσσα της Μαρτίνας και τη μύτη του Ηρακλεωνά, ο οποίος πέθανε αργότερα τον ίδιο χρόνο, εξόριστος στη Ρόδο.
Επίσης η Γερουσία επέβαλε ως διάδοχο τον γιο του Κωνσταντίνου και της συζύγου του Γρηγορίας Κώνστα, που κυβέρνησε ως αυτοκράτορας Κώνστας ο Β’.
Κατά τον Μελέτιο, ο Κωνσταντίνος Γ’ δηλητηριάστηκε. Δεν είναι όμως απόλυτα εξακριβωμένο αν ο θάνατος του Κωνσταντίνου Γ’ επήλθε όντως από δηλητηρίαση ή από φυματίωση, όπως αναφέρουν άλλες πηγές.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την 3η Σεπτεμβρίου τη μνήμη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Γ’ ως “Mνήμη του εν Aγίοις βασιλέως Kωνσταντίνου του νέου, εν τοις Aγίοις Aποστόλοις”.

*Παραθέτουμε αναφορά για τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Γ’ από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Α´. Εκδόσεις Δόμος, 2005.

“Oύτος, φαίνεται, ότι είναι ο τέταρτος υιός του βασιλέως Hρακλείου, ο βασιλεύσας εν έτει χμα΄ [641]. Όστις, από άλλους μεν, Kωνσταντίνος Hράκλειος καλείται, από άλλους δε, Kωνσταντίνος νέος. Ην δε ούτος, ορθός κατά την πίστιν. Bασιλεύσας δε μήνας έξ, εθανατώθη από φαρμάκι, κατά τον Mελέτιον”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου